Menu bar

19 Μαρτίου 2021

Απλά μαθηματικά!

Στη ζωή μας σχεδόν τα πάντα που κάνουμε έχουν πιθανότητες, πιθανότητες επιτυχίας, αλλά και αποτυχίας. Για παράδειγμα το μαγαζί ή η επιχείρηση που σκοπεύουμε να ανοίξουμε, η δουλειά, αλλά και η εκδρομή που επιλέγουμε να κάνουμε, αυτό που θα αγοράσουμε, ακόμα και μια σχέση μας ή ο γάμος μας, όλα έχουν πάντοτε πιθανότητες, μεγαλύτερες ή μικρότερες, να πετύχουν ή να αποτύχουν.

Υπάρχουν και επιλογές που η αποτυχία μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, από να τραυματιστούμε μέχρι και να σκοτωθούμε και τέτοιες περιπτώσεις είναι, ξεκινώντας από τα απλά, να πάρουμε δηλαδή το πρωί το ποδήλατο ή το αυτοκίνητο μας μέχρι το να πάμε για σκι ή να ταξιδέψουμε με τραίνο ή αεροπλάνο.

Βέβαια, υπάρχει ένας τρόπος να αποφύγουμε κάθε πιθανή αποτυχία ή κίνδυνο· να μην κάνουμε τίποτα απολύτως από αυτά, επειδή δε ζούμε στη εποχή του κορωνοϊού και συνεχώς τίθεται το ερώτημα του πώς θα μπορούσαμε να μειώσουμε την πιθανότητα να κολλήσουμε, ένας αποτελεσματικός τρόπος, με το σκεπτικό αυτό, είναι να πάμε στο… Άγιο Όρος, όχι όμως ως μοναχοί, αλλά ως ερημίτες σε μία σκήτη!

Ολίγοι μαθηματικοί υπολογισμοί

Κοντά σε όλα τα παραπάνω έχουμε και ένα θέμα που ανακινείται συνέχεια, αυτό δηλαδή του κατά πόσον ασφαλή είναι τα εμβόλια (όπως λένε, σε δουλειά να βρισκόμαστε!).

Επειδή, μάλιστα, τελευταία «πολύς αχός ακούγεται, πολλές… κουβέντες πέφτουν», σχετικά με το εάν το εμβόλιο της AstraZeneca (AZ) είναι ασφαλές και ειδικότερα το εάν μπορεί να προκαλέσει θρομβώσεις, κάτι που, μεγεθυσμένο κατάλληλα, ως φρέσκια είδηση, έχει ανησυχήσει, και εύλογα, πολύ κόσμο, ας δούμε με ψυχραιμία τα σχετικά στοιχεία και μετά ας κάνουμε τους σχετικούς υπολογισμούς.

Συχνότητα εμφάνισης ετησίως θρομβώσεων (κανονικά)

Υπό κανονικές συνθήκες, χωρίς δηλαδή να υποβληθεί κανείς σε εμβολιασμό, η συχνότητα εμφάνισης θρομβώσεων σε ετήσια βάση, σύμφωνα με άρθρο του κ. Ηλία Μόσιαλου, που είναι καθηγητής της πολιτικής της υγείας στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου, σε άτομα ηλικίας 70~79 (μέση ηλικιακή ομάδα) είναι: 7,76 τοις χιλίοις

Συχνότητα εμφάνισης ετησίως θρομβώσεων (εμβόλιο AstraZeneca)

Οι περιπτώσεις εμφάνισης θρομβώσεων σε άτομα που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της AstraZeneca, υποθέτοντας, βέβαια, ότι αυτά τα κρούσματα οφείλονται αποκλειστικά στο εμβόλιο αυτό, είναι 30 στους 5.000.000 εμβολισμένους, δηλαδή, 0,006 τοις χιλίοις, επειδή δε το εμβόλιο αυτό κυκλοφορεί 2 μήνες περίπου, για να κάνουμε αναγωγή σε ετήσια βάση, θα πρέπει το παραπάνω ποσοστό να το πολλαπλασιάσουμε το 12/2, οπότε έχουμε τελικά:

Εμβολιασμένοι με εμβόλιο AZ: 12/2 x 0,006 τοις χιλίοις ή 0,036 τοις χιλίοις

Άρα, η υποτιθέμενη αύξηση κινδύνου παρουσίασης θρόμβωσης σε άτομα ηλικίας 70~79 που θα εμβολιαστούν με το εμβόλιο της AstraZeneca είναι μόνο το παραπάνω ποσοστό!

Πιθανότητα κώματος σε περίπτωση προσβολής από τον ιό

Ας δούμε όμως και τι κίνδυνο διατρέχουν όσοι δεν εμβολιάζονται να προσβληθούν από κορωνοϊό. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα πρόσφατα στοιχεία, στην Αττική τουλάχιστον, ο δείκτης μεταδοτικότητας έχει ξεπεράσει το 10%. Οι πιθανότητες τώρα να εισαχθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), εάν προσβληθεί από τον ιό, είναι περίπου 25% και, εάν συμβεί αυτό, οι πιθανότητες να πέσει σε κώμα είναι περίπου 80%.

Κάνοντας, λοιπό, τους σχετικούς υπολογισμούς έχουμε:

 Πιθανότητα εισαγωγής σε ΜΕΘ και κώμα: 10% x 25% x 80% 2% ή 20 τοις χιλίοις

Συμπέρασμα

Τα πράγματα, λοιπόν, είναι απλά ή, όπως λένε, απλά μαθηματικά. Διαλέγεις, ή 0,036 τοις χιλίοις αύξηση, αναπόδεικτη όμως, της πιθανότητας για θρόμβωση με εμβόλιο της AstraZeneca ή 20 τοις χιλίοις, καθόλου απίθανη, εισαγωγή σε ΜΕΘ και να πέσεις σε κώμα.

Για αυτό, εσείς που είναι η σειρά σας και έχετε προγραμματισμένο ραντεβού, «τρεχάτε ποδαράκια μου», όπως λένε, και κάντε το εμβόλιο, αφήνοντας τις Ευρωπαϊκές χώρες, όπου παίζονται διάφορα παιχνίδια, οικονομικά και πολιτικά, τους συνομωσιολόγους, στην «κοσμάρα» τους, τους δημοσιογράφους, που ψάχνουν για «συνταρακτικές» ειδήσεις, και, το κυριότερο, τον… Άγιο Πέτρο να περιμένει!

Πάντως, αυτό το τελευταίο και ιδίως το 20 τοις χιλίοις καλόν είναι και όλοι οι υπόλοιποι, που δεν έχει έρθει ακόμη η σειρά τους, θα αργήσουν ή διστάζουν ακόμη να εμβολιασθούν, να το κρατήσουν στο μυαλό τους και να κανονίσουν τις κινήσεις τους, μεταφορικά και κυριολεκτικά. Οι αριθμοί και τα μαθηματικά έλεγαν, από την αρχαιότητα, σε αντίθεση με πολλούς επί πολλά «λαλούντες», πάντα την αλήθεια!

Σημείωση

Με το άρθρο αυτό δεν θέλαμε να σας τρομάξουμε, αλλά, απλώς, να σας δείξουμε πώς η όπως πάντα ανεύθυνη κινδυνολογία, ο ευκαιριακός εντυπωσιασμός και τα κάθε είδους συμφέροντα και πολιτικές σκοπιμότητες μπορούν να σας αποπροσανατολίσουν από αυτό που οφείλετε, κάτω από τις παρούσες συνθήκες, να κάνετε στον εαυτό σας και δεν είναι άλλο από το να εμβολιαστείτε.

Εάν, όμως, επιθυμείται να πληροφορηθείτε τι πιθανότητες υπάρχουν σε περίπτωση που κάποιος εισαχθεί σε ΜΕΘ να επιβιώσει, την απάντηση την έδωσε η κυρία Κοτανίδου, καθηγήτρια, μεταξύ άλλων, Πνευμονολογίας - Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, που ανέφερε ότι ποσοστό θνητότητας στις ΜΕΘ είναι μεν πολύ μικρό σε σχέση με άλλες χώρες, δεν παύει όμως να είναι 35~37%!

Τώρα, για να ολοκληρώσουμε, αλλά και να κλείσουμε, το θέμα αυτό, υπάρχουν δύο βασικά ερωτήματα που διατυπώνονται σχετικά με τους εμβολιασμένους, δηλαδή, α) εάν είναι δυνατόν ένας που έχει κάνει το εμβόλιο να προσβληθεί από τον ιό και β) εάν μπορεί να τον μεταδώσει σε άλλους.

Η απάντηση σχετικά με το πρώτο είναι, «ναι» υπάρχει πιθανότητα, τα μέχρι τώρα δεδομένα, όμως, έδειξαν ότι, ακόμα και αν συμβεί αυτό, κάποιοι που νόσησαν από τον ιό, παρά τον εμβολιασμό, δεν ανέπτυξαν σοβαρά συμπτώματα, προφανώς λόγω των αντισωμάτων που είχαν αναπτύξει λόγω του εμβολίου.

Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημα, η απάντηση είναι ότι ακόμη δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία πως τα εμβόλια προστατεύουν τους ανθρώπους που συνυπάρχουν με άτομο που έχει εμβολιαστεί. Έτσι, αν και οι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού, όπως μπορεί να είναι οι εμβολιασμένοι, είναι λιγότερο πιθανό να μεταδώσουν τον ιό, σε σύγκριση με κάποιον που βήχει και φτερνίζεται, τα βασικά μέτρα προστασίας, όπως η χρήση μάσκας, το πλύσιμο χεριών και οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, θα πρέπει να εξακολουθήσουν να τηρούνται. Και εδώ, όποιος το κατάλαβε, το κατάλαβε!